Menneet näyttelyt

Menneet näyttelyt

2016

Rinta rinnan – Työvuorossa naiset, 8.3.2016-8.1.2017
Rinta rinnan -näyttely on kunnianosoitus naisille hotelli- ja ravintola-alalla. Näyttely esittelee valokuvin ja kertomuksin naisten työn merkitystä, muutosta ja haasteita.

Kokaten ja kuvaten – Nuorten ruokakuvia, 13.10.-11.12.2016
Kuinka syntyy hyvä ruokakuva? Tarvitaan pehmeää luonnonvaloa, raaka-aineita tai annos, hieman sommittelua ja vakaa käsi. Ja linssi, jonka takaa ruokaa kurkitaan eli nykyään useimmiten kännykkä tai pad. Näistä lähtökohdista rakentui Kokaten ja kuvaten- kurssi, johon osallistui kolmetoista 15–20-vuotiasta nuorta.

2014

Kasari! – Suomalaisen ruokakulttuurin 80-luku, 28.3.2014-25.10.2015
Nostalginen ruokamatka 1980-luvun juppikulttuuriin, laitteistuvaan kotikeittiöön ja pikkukaupungin ketjuravintolaan. KASARI! -näyttelyssä nostettiin esille niin gourmet kuin hampurilaispaikat. 1980-luvulla ravintolakäynti ei enää kuulunut pelkästään juhlatilanteisiin. Erityisesti kaupungeissa se oli jo osa arkea.

Krouvissa ja Kievarissa – Kantaravintolat 1962–1991, 28.3.-1.6.2014
Ensimmäisten Kantakrouvien perustaminen maaseudulle 1960-luvun alussa oli käännekohta sekä suomalaisessa alkoholipolitiikassa että ravintolatoiminnassa. Maaseudulla anniskelu oli päättynyt lähes kokonaan jo ennen kieltolakia, raittiusliikkeen ja kunnallisten kieltojen vaikutuksesta. Ravintoloita oli enimmäkseen kaupungeissa kunnes Kantakrouvit ilmaantuivat kylänraitille.

Moni entinen ”kantislainen” muistelee lämpimästi Kantiksen henkeä ja Kantaravintoloita työpaikkana. Asiakkaille Kantakrouvi oli varsinkin maaseudulla paikka, jossa nautittiin ruoasta ja juomasta, vietettiin juhlia, pidettiin kokouksia, tanssittiin ja tavattiin tuttuja. Siis kirjaimellisestikin ”kantis” eli kantapaikka.

Onko sinulla Kantaravintoloihin liittyviä muistoja? Talleta omat ravintolamuistosi www.restopedia.fi-sivulle!

2013

Joulun pauloissa,15.11.2013 – 12.1.2014
Millainen on laulajan, urheilijan ja keittiömestarin joulupöytä? Ruoholahden koulun 6 A -luokka tutustui ruokaperinteisiin ja toteutti kolmen julkisuuden henkilön haastattelun pohjalta näyttelyn museoon.

Näyttelyssä on esillä laulaja Paula Koivuniemen, keittiömestari Jyrki Sukulan ja jääkiekkomaalivahti Eero Kilpeläisen toiveiden mukaisesti katetut pöydät. Paulan menyissä näkyvät musiikki ja pöydässä kimaltaa kulta. Jyrkin pöydästä löytyy muutama erikoisuus ja tuikut Jyrki neuvoi kaivertamaan punaisiin omenoihin. Eeron pöytä on perinteisen vihreä ja punainen. Eeron jouluherkku, ruisleipää kinkulla ja sinapilla, on nostettu esille.

Näyttelyn kattaukset toteutettiin yhteistyössä Iittalan, Decanterin ja Kierrätyskeskuksen kanssa.

Tapahtumien keskipisteenä – Hotelli Seurahuone, 12.9.–3.11.2013
Popup-näyttely Helsingin Hotelli Seurahuoneen historiasta VirkaGalleriassa.

Raakana, 3.9.-3.11.2013
Vitriininäyttely toteutettiin yhdessä Elävän ravinnon yhdistyksen kanssa.

Makumuistojen neljä vuodenaikaa. Aki ja Nina Pulkkasen valokuvia, 5.6. – 29.9.2013
Näyttely avaa suomalaisen ruokakulttuurin neljää vuodenaikaa nostaen esille kunkin sesongin ominaisia raaka-aineita ja niistä valmistettuja ruokia. Valokuviin on taltioitu myös mummulan reseptiohjeilla tehtyjä vuotuisjuhliemme herkkuja. Raahelaiset Aki ja Nina Pulkkanen tuovat valokuvissaan esille suomalaista ruokakulttuuria ja oman suvun perinteitä. Aki Pulkkanen on Raahen lukion kuvataiteen lehtori ja Nina Pulkkanen luokanopettaja ja ruokaharrastaja.

 2012

Syömään!,  12.-23.11.2012 ja 10.1.–25.2.2013
Hotelli- ja ravintolamuseo toteutti pop up-näyttelyn Syömään! Ruokatieto Yhdistyksen tuottamille tapahtumaviikoille Helsingin Teurastamolle ja Kellohalliin. Syömään! esittelee, miten suomalainen ruokakulttuuri on kehittynyt viimeisen 200 vuoden aikana ja ruoka-alan ammatteja. Näyttelyssä saavat äänen niin maaseudun kuin kaupungin ihmiset erilaisten ruokatilanteiden äärestä.

2011
Kyökin kautta. Koruja ja taidekäsityötä kierrätysmateriaaleista
, 3.5.-28.8.2011

2010
Café 2010 – Hetkiä helsinkiläisissä kahviloissa,
22.10.2010-21.4.2011
Menyyn Metamorfoosi – Ruokalistojen erikoisuuksia, 23.2.-10.10.2010

2009
Riistaryyppy,
Riihimäen Metsästysmuseon kiertonäyttely 20.10.2009-7.2.2010
Matkaevästä, 28.1.2009-27.9.2009

2000-2008

  • Jambalaija!
  • Kippis – juomia ja juomatapoja
  • Pieni matkakertomus
  • Kuvattavan hyvää – kuvia ruoasta, Hotelli- ja ravintolamuseon ja Suomen valokuvataiteen museon yhteisnäyttely
  • Baarit
  • Mitä tapahtui hotellissa?
  • Gastronomiaa Suomessa 1945–2005
  • Korkkiruuvinäyttely
  • Ravintola Kosmos 80v
  • Talon väki – työt ja niiden tekijät
  • Leipä ja limppu
  • Valomerkki
  • Peruna
  • Pullot ja etiketit
  • Kylpylät
  • Krokaani ja sokerilintu
  • Edustusruokia presidentti Urho Kekkosen kaudella
  • Viipurista – kuvia ravintoloista ja hotelleista