Tietopalvelu

Tiedonhaku ja kuvapalvelu sekä kokoelmalahjoitusten vastaanotto

Ajankohtaista: Tietopalvelu ja kokoelmien vastaanotto on kesätauolla 17.6.-6.8.2023. Mikäli asiasi on edelleen ajankohtainen elokuussa, lähetä tiedustelusi uudelleen verkkolomakkeella tai sähköpostitse tietopalvelu(at)hotellijaravintolamuseo.fi.

Amanuenssit ottavat vastaan kysymyksiä, aineistotilauksia sekä tarjouksia kokoelmalahjoituksiksi verkkolomakkeella sekä sähköpostitse tietopalvelu(at)hotellijaravintolamuseo.fi. Vastaamme veloituksetta 3-5 arkipäivän kuluessa nopeasti selvitettäviin faktakysymyksiin ja kokoelmatiedusteluihin. Käynti tietopalvelussa sovitaan aina etukäteen.

Laajat kokoelmatiedonhaut (yli 30 min) sekä selvitystyöt ruoka- ja juomakulttuurin historiasta ja hotelli- ja ravintola-alan vaiheista sopimuksen ja tietopalveluhinnaston mukaan. Mikäli asiakas ei itse pääse tutustumaan museon arkistoon ja kokoelmiin, voidaan laajat selvitystyöt tehdä myös tilauksesta maksullisena tietopalveluna.

Voit tilata digitaalisia kuvatiedostoja kokoelmiimme kuuluvista esineistä, valokuvista ja arkistodokumenteista esim. tutkimuskäyttöön, kuvitukseksi, rekvisiitaksi tai sisustukseen. Ohjeet tilaamiseen

Tallennamme kokoelmiin uutta sekä vanhaa ruoka- ja juomakulttuuriin liittyvää aineistoa: esineitä, valokuvia, arkistoaineistoa. Tietopalvelun tutkijat päättävät tapauskohtaisesti kokoelmiin otettavista lahjoituksista. Otamme vastaan vain erikseen sovittuja kokoelmalahjoituksia. Lisätietoja lahjoituksen tekemisestä.

Lisätietoja: tietopalvelu(at)hotellijaravintolamuseo.fi ja Usein kysytyt kysymykset

Konsultointi, artikkelit ja esitelmät

Mietitkö, miten voisit hyödyntää historiaa liiketoiminnassa? Täyttääkö yrityksesi pyöreitä vuosia? Oletko kiinnostunut ravintolasi menneistä vaiheista? Meiltä löytyy historiaviestinnän asiantuntija-apua erilaisiin tilanteisiin ja tarpeisiin.

Esimerkkejä töistämme:

Meiltä saat myös toiveidesi mukaan räätälöityjä niin alan ammattilaisille kuin suurelle yleisölle soveltuvia artikkeleita ja esitelmiä ruoka- ja juomakulttuurin historiasta sekä hotelli- ja ravintolakulttuurin vaiheista. Kuvatoimitus sopimuksen mukaan.

Esimerkkejä esitelmistä/luennoista:

  • Hotellit ja ravintolat taiteen ja viihteen paikkoina. (Euroopan kulttuuriympäristöpäivien avajaiset 2019, kevät 2019)
  • Ukonvakoista kalsarikänneihin. Humalajuomisen kulttuurihistoriaa. (Art Goes Kapakka, syksy 2018)
  • Kuohuva vuosisata. Olut itsenäisessä Suomessa. (Art Goes Kapakka, syksy 2017)
  • 100 vuotta suomalaista ruokaa (Omnian ravintolahenkilökunta, syksy 2017)
  • Kippis suomalaiselle juomahistorialle (Art Goes Kapakka, syksy 2016)

Esimerkkejä artikkeleista:

  • Työvuorossa ravintola-alan naiset (Pirta-lehti, 1-2/2016)
  • Vauraampi, vapaampi ja monipuolisempi 80-luku (Vitriini-lehdessä, 5/2014)
  • Ravintola uuden ajan kynnyksellä (Vitriini-lehdessä, 8/2013)
  • Voileipäpöytä on katettu! (Pohjola-Nordenin Varsinais-Suomen ja Satakunnan piirin lehdessä, kesä 2013)
  • Ravintola-asiakas on aina oikeassa? (Töölöläinen ja Kamppi-Eira -lehdissä, syksy 2012)

Kaipaatko apua elokuva- tai teatteriproduktiosi historiallisen ajankuvan luomisessa? Meiltä voit tilata kopioita vanhoista alkoholietiketeistä sekä saada tietoa vanhoista pullomalleista, eri aikakausien kattauksista, tarjoilutavoista ja hotelli- ja ravintolasisustuksista.

Esimerkkejä:

  • Teit meistä kauniin -elokuva (2016)
  • Syysprinssi -elokuva (Solar Films, 2016)
  • Troikka-näytelmä (Helsingin kaupunginteatteri, 2015)
  • Vuonna ’85 -elokuva (Artista Filmi Oy, 2013)
  • Missä kuljimme kerran -elokuva ja televisiosarja (Helsinki-Filmi, 2011/2012)

Meistä sanottua:

  • “Kiitokset mutkattomasta ja miellyttävästä yhteistyöstä. Ilman asiantuntemustanne emme olisi pystyneet kokoamaan näin laadukasta lähde- ja kuvamateriaalia, miljoona ruusua!”

Hinnat tietopalveluhinnaston mukaan.