FOOD TATTOO - Lentävä karjalanpiirakka ja muita ruokatatuointeja

FOOD TATTOO -näyttely nostaa esiin erilaisia ruoka- ja juoma-aiheisia tatuointeja ja tarinoita niiden taustalla.

Tatuointeja on historian saatossa hankittu monista syistä. Varhaisimmat on löydetty egyptiläisten muumioiden ja jäämies Ötzin iholta. Alkuperäiskansoilla tatuoinnit eivät ole olleet vain koristeita. Ne ovat liittyneet uskontoon, rituaaleihin, lääketieteeseen, sukulaisuuteen tai ryhmäidentiteettiin. Paikoin tatuointien on uskottu karkottavan pahoja henkiä tai parantavan sairauksia.

Nykyään tatuoinneiksi iholle päätyvät usein rakastetut ja arvostetut asiat. Jos oma intohimo on ruoka tai juoma, saattaa käsivarteen ilmestyä mitä tahansa haarukan ja kesäkurpitsan väliltä. Monet tatuoivat itseensä lempiruokiaan ja -juomiaan tai itselle mieluisia ainesosia. Vaihtoehtoja ruoka- ja juoma-aiheisiin tatuointeihin on lähes rajattomasti. Tarinoita kuvien takana on yhtä paljon kuin niiden kantajiakin.

Näyttelyä varten Hotelli- ja ravintolamuseolle jaettiin keväällä 2022 yli 100 erilaista ruoka- ja juomatatuointia ja niihin liittyvää tarinaa. Näyttelyyn valikoidut tatuoinnit valokuvasi Meeri Koutaniemi. Haastatteluista ja tarinateksteistä vastasivat Helsingin yliopiston etnografian opiskelijat. Ulkopuolisena asiantuntijana projektissa toimi sosiaali- ja kulttuuriantropologi Suvi Jaakkola.

Pohkeet, joissa toisessa ananastatuointi ja toisessa avokadotatuointi.