Oispa kaljaa -näyttely tarjoaa näkökulmia olueen syntymyyteistä keskioluen kuolemaan

Tuoreita näkökulmia olueen tarjoava Oispa kaljaa -näyttely on avautunut. Oluen ystäviä koko vuoden ilahduttava näyttely tutustuttaa kävijät muun muassa oluen valmistuksen vaiheisiin ja siihen vaikuttaviin tekijöihin. Lisäksi perehdytään oluen rooliin ihmisten arjessa, juhlassa ja uskomuksissa, sekä tarkastellaan yhteiskuntaa olutta juovien ihmisten säätelijänä ja rakenteiden luojana. Valokuvat, esineet ja mainokset eri aikakausilta johdattavat menneiden aikojen olutmuistoihin.

Olut on osa suomalaisten arkea ja juhlaa ja sitä on juotu rautakaudelta lähtien, mahdollisesti jo kivikaudella. Myyttistä olutta on kuvattu muun muassa Kalevalassa ja muussa kansanrunoudessa. Kansanuskossa oluen rituaalinen juominen on kuulunut työvuoden taitekohtien magiaan. Olutta on uhrattu muun muassa Ukonvakoilla, kekrinä tai Kaisan kaljoilla, joiden kautta toivottiin hyvää sato- ja karjaonnea.

Keskiajalta eteenpäin päihtyminen kuului juhliin ja muihin julkisiin kokoontumisiin kuten markkinoihin ja kirkonmenoihin. Julkista juopumista alettiin kontrolloida vuoden 1686 kirkkolailla, joka kielsi kirkkohumalan ja vuonna 1733 säädettiin julkisen juopumuksen kielto, jonka myötä myös oluen juonti siirtyi yksityistiloihin. Yhä nykyäänkin valtaosa kulutetusta alkoholista ostetaan vähittäismyytynä oluena.

Paljon ajankuvaa ja alkoholipoliittisia myllerryksiä liittyy keskiolueen, jonka vaiheita ja yhteiskunnallista vaikutusta näyttely valottaa. Rakkaalla lapsella on monta nimeä: mellakka, keskari, kuperkeikkaöljy, kauppakura, keittolounas, keiky, kaltsu, teinihiiva, kahva-aamiainen, keskusta, kepardi, mellakkaöljy, teinikalja, välipilsu, välikalja, mellanööli, keppana, demari, bisoossi, bisoshofen, keskiketterä, bisukka. Mitään näistä ei ole enää saatavilla kaupoissa tai anniskeluravintoloissa, sillä keskiolutta ei enää ole. Näyttelyssä voikin jättää muistokirjoituksen keskuudestamme poistuneelle keskioluelle. Olutkulttuurin ja -kulutuksen muutos on ollut voimakasta viimeisten vuosikymmenten aikana, eikä suomessa koskaan ole ollut yhtä paljon olutmakua monipuolistavia panimoita kuin nykyään.

Näyttelyyn liittyen järjestetään opastettuja kierroksia joihin voi yhdistää olutmaistiaisia, sekä eri teemoihin keskittyviä oluen ja ruoan yhdistämistä käsitteleviä työpajoja. Kevään aikana toteutetaan yhteistyössä Helsingin työväenopiston kanssa luentosarja, jonka aiheina ovat oluen valmistus, oluen yhteisöllisyys sekä olut ja sukupuoli. Lisäksi Hotelli- ja ravintolamuseolla järjestetään näyttelyn teemaan liittyviä yleisötapahtumia.

Luennoista, työpajoista ja tapahtumista viestitään Hotelli- ja ravintolamuseon Facebook-sivulla ja Instagramissa sekä uutiskirjeessä ja nettisivuilla.