Nya smaker, delad matglädje och hållbara vardagsrutiner - Delta i Matutmaningen!

Matutmaning2020 sporrar alla att prova på olika metoder och gärningar gällande maten! Låt dig inspireras av nya råvaror, recept och rutiner. Se över dina matval och ditt eget förhållande till mat. Upplev matglädje tillsammans med familj och vänner. Matutmaning2020 är allt detta och precis så du vill ha den för just dig!

Matutmaning2020 består av 50 uppgifter som på olika sätt är anknutna till mat, och som du ska utföra under år 2020. Utmaningarna är mångsidiga och enkla att genomföra. Var och en kan genomföra utmaningarna på sitt sätt och koncentrera sig på just de utmaningar som hon/han själv tycker är mest intressanta eller nyttiga i vardagen.

Dela matglädjen genom att i sociala medier berätta hur utmaningen framskrider! Varje månad lottar vi ut matiga priser bland alla som deltar på sociala medier.

Matutmaningen anordnas av Hotell- och restaurangmuseet och Finlands jordbruksmuseum Sarkas Matmuseum. Hotell- och restaurangmuseet är ett specialmuseum för mat- och dryckeskultur. Finlands jordbruksmuseum Sarka är ett nationellt specialmuseum för jordbruksbranschen, vars nya Matmuseum granskar matproduktionen uttryckligen via maten.

Matutmaning2020 har inspirerats av Helmet-bibliotekens läsutmaning och Museikortets museiutmaning.

 

Hur deltar jag i Matutmaningen?

  1. Vem som helst kan delta

Matutmaningen riktar sig till alla oavsett bosättningsort, ålder, kön eller livssituation. Man behöver inte kunskap eller tidigare erfarenhet av matlagning eller t.ex. mattrender.

 

  1. Skräddarsy din egen matutmaning

Du kan skräddarsy matutmaningen så att den motsvarar din egen kunskaps- och skicklighetsnivå och framför allt dina egna intressen. Uppgifterna behöver inte utföras i den ordning de uppräknas på listan, och du behöver inte heller utföra alla uppgifter för att delta.

Du kan göra en uppgift i veckan (det finns en utmaning för nästan alla veckor i året) eller göra flera uppgifter på samma gång. Du kan börja och avsluta matutmaningen vid den tidpunkt som passar dig bäst. Om någon av uppgifterna redan är vardagsmat för dig, kan du själv höja eller sänka svårighetsgraden.

En blankett som gör det lättare att följa med hur utmaningen går kan laddas ner här.

 

  1. Dela din matupplevelse

Maten smakar bättre när man delar den! En del utmaningar går ut på att äta tillsammans med andra, men nästan alla uppgifter går att utföra tillsammans med någon annan.

Berätta på sociala medier hur din utmaning framskrider under hashtaggen #ruokahaaste2020. Det lönar sig att ansluta sig till Matutmaningens öppna Facebook-grupp, där man delar med sig av tips och erfarenheter av uppgifterna.

Hotell- och restaurangmuseet och Finlands jordbruksmuseum Sarka lottar varje månad ut pris bland alla dem som lagt ut postningar på Facebook, Twitter eller Instagram och märkt sina inlägg med taggarna #ruokahaaste2020, #hotellijaravintolamuseo ja #sarkamuseo. 

Bekanta dig med reglerna för lotteriet.

 

  1. Hjälp med uppgifterna

I Matutmaningens offentliga Facebook-grupp kan man fråga och dela med sig av tips som gäller utmaningen. Museerna delar varje vecka tips om utmaningarna i Facebook-gruppen och i museernas some-kanaler:

Hotell- och restaurangmuseets Facebook och Instagram

Finlands jordbruksmuseum Sarkas Facebook, Twitter och Instagram

 

Matutmaningar 2020

Tips och förslag om hur veckans uppgift ska utföras får du varje vecka via Matutmaningens Facebook-grupp och i museernas some-kanaler.

  1. Bjud in en vän, granne eller släkting på kaffe eller mat. Utmana honom/henne att också delta i Matutmaningen.
  2. Föreningen för matpedagogik Ruukkus specialutmaning: Vad betyder en läckerhet för dig? Fundera på vad en läckerhet är och om man får äta läckerheter i januari.
  3. Inventera ditt kylskåp och ditt skafferi.
  4. Prova att tillaga en grönsak, rotfrukt eller frukt som du inte använt förut.
  5. Tänk på någon godsak eller favoriträtt från din barndom och tillaga den.
  6. Marthornas specialutmaning: Anordna en klimatvänlig middag.
  7. Planera hela veckans meny i förväg och använd den när du går till butiken.
  8. Fråga en köpman eller försäljare om en rekommendation om matlagning eller matprodukter.
  9. Tillred själv en maträtt eller dryck som du vanligen köper färdig eller endast avnjuter på restaurang.
  10. ELO-stiftelses specialutmaning: Äter du lunch på jobbet eller i skolan?? Säg ”Tack!” åt bespisningsproffset som gör din vardag lättare och smakligare.
  11. Duka vardagsbordet extra fint.
  12. Smaka på en dryck du inte smakat på tidigare.
  13. Baka
  14. Bekanta dig med historien bakom en rätt på festbordet.
  15. Laga mat eller baka med rester från tidigare måltider.
  16. Gå in på nätet och gör ett test som handlar om mat.
  17. Odla din egen mat på det sätt du har möjlighet till: till exempel örter på fönsterbrädet, i kruka på balkongen eller anlägg ett köksland eller plantera en bärbuske på gården.
  18. Meiras specialutmaning: Pröva på en ny krydda som du inte tidigare använt.
  19. Smaka på en maträtt eller råvara som du inte tycker om, men som du inte på länge smakat på.
  20. Bekanta dig med en ny matkultur och tillred en måltid i anknytning till den.
  21. Prova en ny proteinkälla: en av de nya produkter som tillverkas av växtproteiner eller insekter.
  22. Ät en måltid utomhus, t.ex. i trädgården, i parken, på balkongen, i närskogen eller på stranden.
  23. Finns det något livsmedel eller näringsämne som du vet att du äter för litet av? Lär dig 3-5 nya sätt/recept för att få mera av det livsmedlet/ämnet i din kost.
  24. Undersök vilka råvaror som är i säsong. Laga mat av säsongens grönsaker, rotfrukter och frukter.
  25. Kombinera ingredienser man vanligen inte äter tillsammans.
  26. Koka soppa på en spik, dvs. laga middag av råvaror du redan har hemma i ditt skafferi.
  27. Köp närmat på torget, i saluhallen, butiken eller direkt av odlaren.
  28. Ät på en sådan plats där du vanligen inte äter.
  29. Planera en måltid utifrån en färg du valt.
  30. Pröva en ny konserveringsmetod.
  31. Ät ensam och koncentrera sig på matens alla smaker och dofter.
  32. Har du i ditt skåp en hushållsmaskin eller ett redskap som du aldrig använder? Ta fram den och använd den minst en gång.
  33. Samla in eller fånga din egen mat: fiska, jaga eller plocka bär, svamp, vildgrönsaker eller -örter, och tillred mat av råvarorna.
  34. Ät minst två sorters inhemsk fisk under en vecka.
  35. Föreningen Matinformations specialutmaning: Ta reda på råvarans ursprung och tillverkningslandet för ett livsmedel du ofta använder.
  36. Fundera ut 1-3 saker som du kan göra för att minska ditt eget matsvinn.
  37. Ta reda på vilken maträtt som hör till mattraditionen på den plats där du bor och tillred den.
  38. Delta i hungerdagsinsamlingen.
  39. Finlands miljöcentrals specialutmaning: Dela ditt favorit fisk- eller vegetarisk recept med andra.
  40. Prova på ett matlagningssätt som är nytt för dej eller som du sällan använder.
  41. Läs eller titta på någon kulturprodukt (bok, film, tv-serie) som handlar om mat eller som har ett ord som handlar om mat i rubriken.
  42. Drick en dryck som börjar med samma bokstav som ditt namn.
  43. Håll en vegansk dag.
  44. Tänk över ditt eget förhållande till mat genom att t.ex. göra ett kollage av tidningsklipp eller genom att skriva din egen mathistoria.
  45. Läs kokböcker (t.ex. i bibliotek) och prova något av recepten du hittar.
  46. Hitta på en egen matutmaning och dela den till de andra som deltar in utmaningen.
  47. Laga mat tilsammans med en vän.
  48. Minns något av dina egna smakminnen eller fråga vilka matminnen dina föräldrar, mor- och farföräldrar, barn eller vänner har.
  49. Bekanta dig med de senaste näringsrekommendationerna (från 2014). Fundera över hur din egen kost motsvarar rekommendationerna.
  50. Byt något av dina vardagsfavoritrecept med en vän, arbetskamrat eller släkting.