Ruokahaaste2020

   
   
   

Uusia makuja, jaettua ruokailoa ja kestäviä arjen rutiineja – Osallistu Ruokahaasteeseen!

Ruokahaaste2020 kannustaa kokeilemaan erilaisia ruokaan liittyviä tapoja ja tekoja! Inspiroidu uusista raaka-aineista, resepteistä ja rutiineista. Pohdi ruokavalintojasi ja omaa suhdettasi ruokaan. Koe ruokailoa perheen ja ystävien kanssa. Ruokahaaste2020 on kaikkea tätä sekä sitä, mitä haluat sen olevan juuri sinulle!

Ruokahaaste2020 koostuu 50:stä ruokaan eri tavoin liittyvästä haasteesta, jotka on tarkoitus suorittaa vuoden 2020 aikana. Haasteet ovat monipuolisia ja helppo toteuttaa. Jokainen voi suorittaa haasteet omalla tavallaan ja keskittyä halutessaan haasteisiin, jotka kokee kiinnostavimmiksi tai omassa arjessaan hyödyllisiksi.

Jaa ruokailo kertomalla ruokahaasteen etenemisestä somessa! Somessa osallistuneiden kesken arvotaan joka kuukausi ruoka-aiheisia palkintoja!

Ruokahaasteen järjestävät yhdessä Hotelli- ja ravintolamuseo sekä Suomen maatalousmuseo Saran Ruokamuseo. Hotelli- ja ravintolamuseo on ruoka- ja juomakulttuurin erikoismuseo. Suomen maatalousmuseo Sarka on valtakunnallinen maatalousalan erikoismuseo, jonka uusi Ruokamuseo tarkastelee ruoantuotantoa nimenomaan ruoan kautta.

Ruokahaaste2020 on saanut inspiraationsa Helmet-kirjastojen lukuhaasteesta sekä Museokortin museohaasteesta.

Food Challenge2020 in English

Matutmaningen2020 på svenska

Kuinka osallistun Ruokahaasteeseen?

  1. Kuka tahansa voi osallistua

Ruokahaaste on suunnattu kaikille asuinpaikasta, iästä, sukupuolesta tai elämäntilanteesta riippumatta. Ruoanlaitosta tai esimerkiksi ruokatrendeistä ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta tai tietoa.

  1. Räätälöi oma ruokahaasteesi

Ruokahaasteen voi itse räätälöidä vastaamaan omaa tieto- ja taitotasoaan sekä ennen kaikkea omia kiinnostuksen kohteitaan. Haasteita ei tarvitse tehdä listan mukaisessa järjestyksessä, eikä osallistuminen edellytä kaikkien haasteiden tekemistä.

Voit tehdä haasteita yhden viikossa (haasteita riittää lähes kaikille vuoden viikoille) tai tehdä useamman haasteen samalla kertaa. Ruokahaasteen voi aloittaa ja lopettaa, silloin kun se itselle parhaiten sopii. Mikäli jokin haaste on sinulle jo arkipäivää, voit muokata haastetta sinulle paremmin sopivaksi.

  1. Jaa ruokakokemuksesi

Ruoka maistuu paremmalta jaettuna! Osa haasteista kannustaa suoraan syömään yhdessä, mutta lähes minkä tahansa haasteen voi suorittaa yhdessä jonkun kanssa.

Kerro ruokahaasteesi etenemisestä somessa tunnuksella #ruokahaaste2020. Kannattaa liittyä Ruokahaasteen kaikille avoimeen Facebook-ryhmään, jossa jaetaan vinkkejä ja kokemuksia haasteiden toteuttamisesta.

Hotelli- ja ravintolamuseo ja Suomen maatalousmuseo Sarka arpovat joka kuukausi palkintoja niiden kesken, jotka ovat postanneet ruokahaasteesta julkisesti Facebookiin, Twitteriin tai Instagramiin ja merkinneet postauksensa tunnuksilla #ruokahaaste2020, #hotellijaravintolamuseo ja #sarkamuseo.  

Tutustu arvonnan sääntöihin 

  1. Apua haasteen toteuttamiseen

Ruokahaasteen kaikille avoimessa Facebook-ryhmässä voit kysyä ja jakaa vinkkejä haasteiden tekemiseen. Museot jakavat joka viikko kyseisen viikon haasteeseen liittyviä vinkkejä Facebook-ryhmässä sekä museoiden some-kanavissa:

Ruokahaasteen Facebook-ryhmä

Hotelli- ja ravintolamuseon Facebook ja Instagram

Suomen maatalousmuseo Saran Facebook, Twitter ja Instagram

Ruokahaasteet 2020

Vinkkejä ja ehdotuksia haasteen toteuttamiseen saat kunkin haasteen viikolla Ruokahaasteen Facebook-ryhmässä sekä museoiden some-kanavissa.

1. Kutsu ystävä, naapuri tai sukulainen kahville tai syömään. Haasta hänet mukaan Ruokahaasteeseen.

2. Ruokakasvatusyhdistys Ruukun nimikkohaaste: Mitä ”herkku” sinulle merkitsee? Herkkuhaaste pistää pohtimaan, mikä on ”herkku” ja tarvitseeko tammikuussa olla herkkulakossa.

3. Tee ruoka- ja jääkaapin inventaario.

4. Kokeile jotain sellaista vihannesta, juuresta tai hedelmää, jota et ole kokeillut aikaisemmin.

5. Muistele jotain lapsuuden herkkua tai lempiruokaa ja valmista sitä.

6. Marttojen nimikkohaaste: Ilmastoystävällinen illallinen.

7. Suunnittele koko viikon ruokalista etukäteen ja käy sen kanssa kaupassa.

8. Kysy kauppiaalta tai myyjältä elintarvikkeisiin tai ruoanvalmistukseen liittyvää suositusta.

9. Valmista itse jotain sellaista ruokaa tai juomaa, jota yleensä ostat valmiina tai nautit vain ravintolassa.

10. ELO-säätiön nimikkohaaste: Käytkö työpaikka- tai koululounaalla? Huikkaa ”Kiitos!” sille joukkoruokailun ammattilaiselle, joka tekee arjestasi helpompaa ja maukkaampaa.

11. Kata arkinen ruokapöytä erityisen kauniisti.

12. Maista sellaista juomaa, jota et ole maistanut aikaisemmin.

13. Leivo.

14. Perehdy jonkin juhlapyhän ruoan historiaan.

15. Valmista ruokaa tai leivo hyödyntäen edellisiltä aterioilta jääneitä tähteitä.

16. Tee netissä jokin ruokaan liittyvä testi.

17. Kasvata itse ruokaa sinulle mahdollisella tavalla: esimerkiksi yrtti ikkunalaudalla tai kasvimaa tai marjapensas pihalla tai parvekkeella ruukuissa.

18. Meiran nimikkohaaste: Kokeile jotain uutta maustetta, jota et ole aiemmin kokeillut.

19. Maista jotain sellaista ruokaa tai raaka-ainetta, josta et pidä mutta jota et ole pitkään aikaan kokeillut uudestaan.

20. Tutustu uuteen ruokakulttuuriin ja valmista siihen liittyvä ateria.

21. Kokeile uutta proteiininlähdettä: kokeile yhtä uusista kasviproteiineista tai hyönteisistä valmistettua tuotetta.

22. Nauti ateria ulkona esim. pihassasi, puistossa, parvekkeella, lähimetsässä tai rannalla.

23. Onko jokin ruoka-aine tai ravintoaine, jota tiedät syöväsi liian vähän? Selvitä 3–5 keinoa/reseptiä, joilla saat lisättyä sitä enemmän ruokavalioosi.

24. Tutki mitkä raaka-aineet ovat sesongissa. Tee ruokaa sesongin kasviksista ja hedelmistä.

25. Yhdistä ruoka-aineita, joita ei yleensä syödä yhdessä.

26. Nyhjää tyhjästä eli kehitä illallinen kaapeistasi jo valmiiksi löytyvistä raaka-aineista.

27. Osta lähiruokaa torilta, kauppahallista, kaupasta tai suoraan valmistajalta.

28. Syö jossain sellaisessa paikassa, missä et normaalisti syö.

29. Suunnittele ateria valitsemasi värin perusteella.

30. Kokeile uutta säilöntätapaa.

31. Syö yksin ja keskittyen ruoan kaikkiin makuihin ja tuoksuihin.

32. Löytyykö kaapistasi joki kodinkone tai keittiöväline, jota et koskaan käytä? Kaiva se esiin ja käytä vähintään kerran.

33. Kerää tai pyydystä itse ruokasi: käy kalassa, metsästämässä tai poimimassa marjoja, sieniä tai villivihanneksia tai -yrttejä ja valmista niistä jotain syötävää.

34. Syö viikon aikana vähintään kahta erilaista kotimaista kalaa.

35. Ruokatiedon nimikkohaaste: Ota selvää jonkun usein käyttämäsi elintarvikkeen raaka-aineiden alkuperästä ja valmistusmaasta.

36. Mieti 1–3 asiaa, jotka voit tehdä oman ruokahävikkisi vähentämiseksi.

37. Selvitä asuinpaikkasi tai -alueesi perinneruoka ja valmista sitä.

38. Osallistu nälkäpäiväkeräykseen.

39. Suomen ympäristökeskuksen nimikkohaaste: Jaa lempikasvis- tai kalaruokareseptisi muille.

40. Kokeile itsellesi uutta tai harvoin käyttämää ruoanvalmistustapaa.

41. Lue tai katso joku kulttuurituote (kirja, elokuva, tv-sarja), joka käsittelee ruokaa tai jonka otsikossa on ruokaan liittyvä sana.

42. Juo juomaa, joka alkaa samalla alkukirjaimella kuin oma nimesi.

43. Pidä vegaanipäivä.

44. Pohdi omaa ruokasuhdettasi esimerkiksi kokoamalla lehtileikkeistä ruokasuhdettasi kuvaavan kollaasin tai kirjoittamalla oman ruokahistoriasi.

45. Tutustu keittokirjoihin (esim. kirjastossa) ja kokeile jotain niistä löytämääsi reseptiä.

46. Keksi oma ruokahaaste ja jaa se muille haasteeseen osallistujille.

47. Tee ruokaa yhdessä ystäväsi kanssa.

48. Mikä on rakkain ruokamuistosi? Muistele omaa makumuistoa tai kysele vanhemmiltasi, isovanhemmiltasi, lapsiltasi tai ystävältäsi heidän ruokamuistoistaan.

49. Tutustu viimeisimpiin vuoden 2014 ravitsemussuosituksiin. Pohdi, kuinka hyvin oma ruokavalio vastaa suosituksia.

50. Vaihda arjen luottoreseptiä ystävän, työkaverin tai sukulaisen kanssa.

Yhteistyökumppanit ja sponsorit: