Yhtä juhlaa - sata vuotta ruokakulttuuria

Satavuotiaassa Suomessa on ruokailtu monella tapaa. 1900-luvun alun juhlaruokailuun kuului voileiväpöydät ja kilpikonnakeitot. Arkiruoka oli hyvin yksinkertaista. Kieltolaki piilotti alkoholin teekuppeihin. Sota-aikana raaka-aineet olivat säännösteltyjä ja ravintolat tarjoilivat luukeittoa, jänishöystöä ja kokeiltiin jopa oravaa.

Helsingin Olympialaisten myötä keksittiin uusi juomasekoitus Long Drink ja koko kansan tietoisuuteen tuli Coca-Cola. Ravintolaruokailu arkipäiväistyi muun muassa lounassetelien myötä. Enää ei tarvitse olla juhlatilaisuus, jotta ravintolaan voi mennä syömään.

Varaa Yhtä juhlaa -opastus

Opastuksella käsitellään suomalaisen ruokakulttuurin muutosta viimeisen sadan vuoden aikana, erityisen tarkastelun kohteena ovat ravintola- ja juhlaruokailut. Esiin nousevat käännekohdat ja tärkeät henkilöt. Opastuksessa kierretään Palveluksessanne!-näyttelyssä.

Opastuskielet: suomi, englanti
Opastusten kesto: noin 45 min
Ryhmän koko: max 20 henkeä.

Opastus voidaan toteuttaa myös virtuaalisesti.

Maistiaisilla

Miltä maistuu kieltolain aikaan ravintoloissa tarjoiltu kova tee? Arkisin järjestettäville Yhtä juhlaa -kierroksille on mahdollista ostaa juomapaketit osallistujille. Juomapaketin hinta on 15 €/hlö (sis. ALV) ja se sisältää neljä erilaista pientä alkoholiannosta. Juomapaketeissa on 18 vuoden ikäraja.

Jatko-ohjelmaa

Pidempää ohjelmaa kaipaaville opastuksen päätteeksi sopii hyvin menyykortti-työpaja (Ruoka-aika), jossa tutustutaan museon kokoelmista eri aikakausien menyykortteihin ja toteutetaan menyykortti omaan juhlaan. Kesto työpajan kanssa on 1,5 tuntia.