Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset

1. Mitä tietoja museon kokoelmista löytyy?

2. Etsin tietoja tietystä ruoasta / juomasta / ravintolasta / hotellista / alalla työskennelleestä henkilöstä

3. Etsin valokuvaa / ruokalistaa tietystä ravintolasta / hotellista

4. Haluan tilata painolaatuisen valokuvan / ruokalistan / muun tiedoston julkaisuuni / muuhun käyttöön

5. Minulla on vanha pullo, minkä ikäinen se voisi olla?

6. Minkä arvoinen minulla oleva vanha pullo / muu esine voisi olla?

7. Haluaisin järjestää teemajuhlat tai tilaisuuden tietyn aikakauden tai vuosikymmenen tyyliin

8. Haluaisin tulla tutkimaan aineistoja museoon paikan päälle. Kuinka toimin?

9. Haluaisin pullon / etiketin / esineen rekvisiitaksi television, teatterin, elokuvan historiallisen ajankuvan luomiseen. Kuinka toimin?

10. Haluaisin lahjoittaa museoon ruokalistoja / valokuvia / esineitä

 

1. Mitä tietoja museon kokoelmista löytyy?

  • Hotelli- ja ravintolamuseon kokoelmissa on aineistoa majoitus- ja ravitsemisalan sekä ruoka- ja juomakulttuurin historiasta Suomessa. Ravintolat ja hotellit ja niihin liittyvät aineistot ovat parhaiten edustettuina. Kokoelmiin kuuluu esineitä, valokuvia, arkistoaineistoa (mm. ruokalistoja, muistitietoa ja esitteitä) sekä kirjastokokoelma.
  • Hotelli- ja ravintolamuseo säilyttää ja hoitaa myös Alkon kokoelmaa, jossa on Alkon myymälöiden historiaan liittyviä esineitä, valokuvia ja arkistoaineistoa (pdf).
  • Kokoelmat painottuvat pääasiallisesti Helsinkiin, mutta meillä on runsaasti aineistoa myös muualta Suomesta. Ajallisesti kokoelmien painopiste on 1900-luvussa, mutta aineistoa on aina 1700-luvulta nykypäivään asti.
  • Verkossa julkaistuihin kokoelmiimme voi tutustua Finna-palvelussa. Ks. kysymys 3.
  • Asiakkaiden on mahdollista tutustua osaan kokoelmiamme paikan päällä museossa. Näitä kokoelmiamme ovat esimerkiksi arkistokokoelma ja sen lähes 100 000 ruokalistaa. Valokuvakokoelma kattaa n. 38 000 valokuvaa, ja kirjastossamme on esimerkiksi noin 2000 keittokirjaa.
  • Lisätietoja kokoelmistamme.

2. Etsin tietoja tietystä ruoasta / juomasta / ravintolasta / hotellista / alalla työskennelleestä henkilöstä

  • Lähetä kysymyksesi tietopalveluun lomakkeella tai sähköpostilla (tietopalvelu(at)hotellijaravintolamuseo.fi). Saat vastauksena 3-5 vuorokauden kuluessa joko museon kokoelmista löytyviä tietoja (alle puoli tuntia kestävä tiedonhaku on maksuton palvelu) tai jos aineistoa on runsaasti, on mahdollista varata aika tietopalveluun ja tulla tutustumaan niihin itse.
  • Asiakaskäynti tietopalvelussa: keräämme esille pyydettyyn aiheeseen liittyviä aineistoja museon kokoelmista ja asiakas tulee erikseen sovittavana aikana tutustumaan niihin museon tietopalvelun tiloissa (maksuton palvelu). Katso lisätietoja kysymys 7.
  • Laajempi selvitys (maksullinen): tutkija tekee asiakkaalle selvityksen museon lähteiden perusteella, veloitus käytetyn työajan mukaan (35 €/h); tiedonhaun laajuus sekä aika- ja kustannusrajat sovitaan asiakkaan kanssa etukäteen.

3. Etsin valokuvaa / ruokalistaa tietystä ravintolasta / hotellista

  • Verkossa julkaistuihin kokoelmiimme voi tutustua Finna-palvelussa. Finnassa on julkaistu valokuvia ja esineitä sekä kokoelmien vuotta 1960 vanhemmat ruokalistat erikoislistoja lukuun ottamatta. Osa valokuvista ja ruokalistoista on julkaistu jo vuonna 2014, hyvin pienikokoisina.
  • Asiakkaan oma selvitys ja pieniresoluutioisen kuvan käyttö: museon Finnassa julkaisemia kuvia voi käyttää vapaasti, kun käytön yhteydessä mainitsee museon, kuvaajan nimen (jos tiedossa) sekä lisenssin (CC BY-ND 4.0).
  • Asiakaskäynti tietopalvelussa: keräämme esille pyydettyyn aiheeseen liittyviä aineistoja museon kokoelmista ja asiakas tulee erikseen sovittavana aikana tutustumaan niihin museon tietopalvelun tiloissa (maksuton palvelu). Lisätietoja asiakaskäynnistä.

4. Haluan tilata painolaatuisen valokuvan / ruokalistan / muun tiedoston julkaisuuni / muuhun käyttöön

      • Tutkijat selvittävät, löytyykö museon kokoelmista valokuvaa ko. aiheesta (alle puoli tuntia kestävä tiedonhaku on maksuton palvelu) tai asiakas tilaa Finnasta löytämänsä kuvan lähettämällä tiedot (kuvan numero, aihe ja ajoitus) suoraan Finnan kautta tai tietopalveluun lomakkeella tai sähköpostilla (tietopalvelu(at)hotellijaravintolamuseo.fi).
      • Aineisto digitoidaan tilauksesta (kokoon A3, 300 dpi, tiff, ellei toisin sovita) ja toimitetaan asiakkaalle verkon latauspalvelun kautta erikseen sovittavan aikataulun mukaisesti.
      • Tiedostoilla on kertakäyttöoikeus, eli ne tulee hävittää käytön jälkeen.
      • Veloitus: kuvapalvelumaksu 25 € / tiedosto, museon oman tuotannon valokuvista lisäksi käyttöoikeusmaksu, ks. tietopalveluhinnasto.
      • Tilatun tiedoston käyttäjä luovuttaa lisäksi Hotelli- ja ravintolamuseon kirjastoon yhden kappaleen julkaisua, jossa on käytetty museon aineistoa.

5. Minulla on vanha pullo, minkä ikäinen se voisi olla?

      • Lähetä kuva pullosta tietopalvelun sähköpostiin, tietopalvelu(at)hotellijaravintolamuseo.fi. Museon Alkon myymälämuseon kokoelmassa on esimerkiksi etikettejä, joiden avulla ajoitus on mahdollista tehdä (alle puoli tuntia kestävä tiedonhaku on maksuton palvelu).

6. Minkä arvoinen minulla oleva vanha pullo / muu esine voisi olla?

      • Museot eivät ota kantaa esineiden, valokuvien tai arkistoaineiston arvoon. Hinta-arvioita saa keräilijöiltä ja harrastajilta sekä vertailutietoja verkossa toimivilta esim. huutokauppasivustoilta. Otathan huomioon, että yksityishenkilön ei ole laillista myydä tai muuten luovuttaa (vastiketta vastaan) hankkimiaan tai omistamiaan alkoholijuomia.

7. Haluaisin järjestää teemajuhlat tai tilaisuuden tietyn aikakauden tai vuosikymmenen tyyliin

      • Lähetä kysymyksesi tietopalveluun lomakkeella tai sähköpostilla, saat tietoja 3-5 vuorokauden kuluessa (alle puoli tuntia kestävä tiedonhaku on maksuton palvelu).
      • Asiakaskäynti tietopalvelussa: keräämme esille aiheeseen liittyviä aineistoja museon kokoelmista ja asiakas tulee ajanvarauksella tutustumaan niihin museon tietopalvelun tiloissa (maksuton palvelu), ks. seuraava kysymys.
      • Taste of History -paketteihin (pdf) on koottu valmiita kokonaisuuksia 1900-luvun vaihteen, 1920-, 1970- sekä 1980-luvun juhlien järjestämiseen. Hinta á 35 €, tilaus suoraan omaan sähköpostiin museon Holvi-verkkokaupasta tai tietopalvelusta lomakkeella (jolloin hintaan lisätään laskutuslisä 5 €).
      • Laajempi selvitys (maksullinen): tutkija tekee asiakkaalle selvityksen museon lähteiden perusteella, veloitus käytetyn työajan mukaan (35 €/h); tiedonhaun aikataulu, laajuus sekä aika- ja kustannusrajat sovitaan asiakkaan kanssa etukäteen.

8. Haluaisin tulla tutkimaan aineistoja museoon paikan päälle. Kuinka toimin?

      • Käynti tietopalvelussa sovitaan aina erikseen. Ota yhteyttä lomakkeella tai sähköpostitse (tietopalvelu(at)hotellijaravintolamuseo.fi) ja kerro, minkä aihealueen aineistoista olisit kiinnostunut. Mikäli arkisto- tai valokuvakokokoelmissamme tai kirjastossamme löytyy aiheesta aineistoja, saat niistä tiedon 3-5 vuorokauden kuluessa (alle puoli tuntia kestävä tiedonhaku on maksuton palvelu) ja voimme sopia, milloin tulisit niihin tutustumaan.
      • Sovitut aineistot otetaan asiakasta varten esille tietopalvelutilaan. Toistaiseksi otamme vastaan yhden asiakkaan kerrallaan.
      • Aineistoista saa ottaa muistiinpanotarkoituksessa kuvia omaan käyttöön (ilman salamaa). Mahdolliset painokelpoiset tiedostot tai laajemmat lisäselvitykset tilataan erikseen (veloitus tietopalveluhinnaston mukaisesti).

9. Haluaisin pullon / etiketin / esineen rekvisiitaksi television, teatterin, elokuvan historiallisen ajankuvan luomiseen. Kuinka toimin?

      • Museo ei lainaa tai vuokraa kokoelmiaan, mutta tietopalvelusta on mahdollista tilata digikopioita alkoholijuomapullojen etiketeistä (á 25 € + laskutuslisä 5 €/tilaus).
      • Etikettikokoelma ei ole kattava eikä siitä ole luetteloa, jota voisi itse selata. Tutkijat voivat kuitenkin tehdä asiakkaan pyynnöstä haun kokoelmaan (alle puoli tuntia kestävä tiedonhaku on maksuton palvelu).
      • Lähetä toiveesi (juomalaji, vuosikymmen) lomakkeella tai sähköpostitse (tietopalvelu(at)hotellijaravintolamuseo.fi).
      • Mahdollinen laajempi tiedonhaku tai selvitystyö asiakkaan toimeksiannosta, veloitus käytetyn työajan mukaan (35 €/h); tiedonhaun aikataulu, laajuus sekä aika- ja kustannusrajat sovitaan asiakkaan kanssa etukäteen.

10. Haluaisin lahjoittaa museoon ruokalistoja / valokuvia / esineitä. Kuinka toimin?

      • Ota yhteyttä tutkijoihin sähköpostitse, tietopalvelu(at)hotellijaravintolamuseo.fi.
      • Kuvaile aineistoa tarkasti: millaista materiaalia (esineitä, valokuvia, ruokalistoja?), kuka ja missä käyttänyt, milloin, mitä erityispiirteitä, miten aineisto on tullut haltuusi jne. Mikäli mahdollista, lähetä sähköpostin liitteenä kuvia aineistosta.
      • Katso myös tietoja lahjoittamisesta.
      • Millaista aineistoa erityisesti kaipaamme:
        • Valokuvavedoksia ravintoloista ja kahviloista pääkaupunkiseudun ulkopuolelta.
      • Mitä emme ota vastaan lahjoituksina:
        • Laivoilla, junissa tai lentokoneissa käytössä olleita ruokalistoja tallentavat oman alansa erikoismuseot eli Suomen merimuseo, Suomen rautatiemuseo ja Suomen ilmailumuseo.
        • Emme enää ota vastaan 1970–80-lukujen à la carte-listoja, sillä kokoelman katsotaan olevan tältä osin riittävän edustava. Sen sijaan 1990-luvun ja 2000-luvun ruokalistoja on kokoelmassa vielä niukasti ja niitä otetaan vastaan.
        • Säilytystilojen rajallisuus asettaa erityisesti esineiden vastaanottoon rajoituksia. Suurikokoiset kokonaisuudet tai huonekalut voidaan tallentaa kokoelmiin myös valokuvaamalla.
        • Alkoholijuomapulloja ja -etikettejä emme enää ota vastaan.
        • Lehtileikekokoelmaa ei enää kartuteta.

Lisätietoja: tietopalvelu(at)hotellijaravintolamuseo.fi. Alle puoli tuntia kestävä tiedonhaku on maksuton palvelu. Muista palveluistamme veloitamme tietopalveluhinnaston mukaan, voit myös pyytää tarjousta.